Chcete vkročiť do tajuplného a pestrého sveta hmyzu, alebo nahliadnuť, len tak pre zaujímavosť ? Máme tu pre vás 10 zaujímavých faktov o jedlom hmyze!
- Entomofágia je termín pre využívanie hmyzu ako potraviny
V súčasnej dobe už môžeme považovať entomofágiu za rastúci trend, ktorý sa pomaly prediera do Európy a Spojených štátov.
- Dve miliardy ľudí má skúsenosti s jedlým hmyzom
Pojedanie hmyzu je bežné v mnohých kultúrach. Jedná sa o 36 krajín v Afrike, 29 v Ázii, 23 v Amerike a dokonca aj u 11 európskych krajín sa považuje hmyz za konvenčnú stravu. Medzi najväčšieho producenta jedlého hmyzu je považované Thajsko.
- Taký šváb má okolo 65 % bielkovín, zatiaľ čo hovädzie mäso iba 50 %
- Môžeme jesť aj jedovaté škorpióny?
Medzi jedlý hmyz patria napríklad kobylky, cvrčky, cikády, mravce a húsenice. Patria do tejto kategórie ale aj škorpióny? Áno! V niektorých krajinách sa môžeme stretnúť s vyprážaným škorpiónom na špajdli. Chutí dobre ale aj pečený, či grilovaný. Žihadlo škorpióna prichádza o svoj jed vplyvom tepla pri príprave, takže sa nemusíte báť, že sa otrávite.
- Hmyz je vhodný kandidát na chov
Pokiaľ vás láka chov zvierat, tak by ste mohli najskôr popremýšľať o chove hmyzu. Nezaberie vám pri chove toľko miesta a rýchlo produkuje bielkoviny. Také farmárčenie vyžaduje podstatne viac úsilia ako chov cvrčkov! Ide teda o výbornú alternatívu pre ekologických nadšencov, či vášnivých chovateľov.
- V mnohých krajinách jedia rôzne druhy hmyzu za surového stavu
V mnohých krajinách sa hmyz konzumuje bez prípravy za surového stavu. V niektorých kultúrach dokonca aj zaživa. Napríklad v Keni sa termity jedia priamo z mohyly.
- V Kongu sa každoročne skonzumuje až 96 ton húseníc
V Kongu sa jedná o miestnu delikatesu a pravidelnú stravu, a tak nie je divu, že konzumácia húseníc letí až do týchto čísel.
- Jedlý hmyz ako prísada chuti a farieb
Chuťové a farebné prísady v spracovaných potravinách často pochádzajú práve z hmyzu. Jednou z najpoužívanejších je košenila, ktorá pochádza z vysušených tiel hmyzu zozbieraného predovšetkým v Peru, Mexiku alebo ďalších krajinách Latinskej Ameriky. Z ploštice sa vyrába krásne červené farbivo určené na textil. Dnes sa ale tiež používa na farbenie jogurtov, cukríkov, džúsov a mnoho ďalších potravín, ktoré majú červenú, ružovú alebo fialovú farbu. Na etikete môže byť uvedené prírodné farbivo, karmín, kyselina karmínová a podobne. Pre predstavu, na výrobu pol kila karmínu je potrebných približne 70 000 chrobákov.
- Biblia aj texty zo starovekého Ríma a Grécka obsahujú zmienku o entomofágii
- Existuje až 60 000 druhov nosatcov.
Patrí tak k najväčšej čeľadi chrobákov na našej planéte. Niektoré druhy sú tak malé, že ich voľným okom takmer nevidíte. Nachádzajú sa v mnohých potravinách, predovšetkým v tých suchých, vrátane múky, obilia, orechov, obilnín a semien. Patrí medzi ne napríklad aj nepriateľ našich ihličnatých lesov podkôrnik.