Podrobný popis
Top informácie o cvrčkoch v čokoláde
- Obsahujú široké spektrum živín, vitamínov a aminokyselín
- Produkty z jedlého hmyzu sú dobre stráviteľné
- Ideálny sladký snack pre deti aj dospelých
Zloženie sušených červíkov v bielej čokoláde:
Čokoláda [cukor, kakaové maslo, sušené plnotučné mlieko, emulgátor E322 – sójový lecitín, prírodný vanilkový extrakt] 80 %, sušené larvy potemníka múčneho (Tenebrio molitor) 20 %.
Nutričné hodnoty na 100g
Energia: | 2327 kJ / 558 kcal |
Tuky: | 35,1 g |
- z toho nasýtené mastné kyseliny | 21,5 g |
Bielkoviny | 19,4 g |
Sacharidy | 41,7 g |
- z toho cukry | 40,4 g |
Vláknina | 0,82 g |
Soľ | 0,58 g |
Prečo by sme mali jesť hmyz?
Hmyz sa ukazuje ako skvelá alternatíva k tradičným zdrojom živín. Je plný bielkovín, železa, vápnika a je veľmi šetrný k životnému prostrediu. Navyše, ak sa pripravuje opatrne, je to vynikajúci spôsob, ako si spestriť každodenný jedálniček.
Ako chutí jedlý hmyz?
Obsah hmyzu v samotných výrobkoch nepoznáte, pretože ide o surovinu s nevýraznou chuťou, a preto je obalená korením. Ak sa však rozhodnete ochutnať hmyz v čisto sušenej forme, jeho chuť sa dá prirovnať k chuti orechov.
Ako sa jedlý hmyz pripravuje?
Hmyz sa dá pripraviť viacerými spôsobmi. Pre naše výrobky ho používame najmä vo forme prášku, ktorý dodáva výrobkom potrebné bielkoviny a ďalšie minerálne látky. Hmyz sa však môže konzumovať aj v priamej forme, napríklad po príprave na panvici alebo v rúre. Pri tomto spôsobe však odporúčame inšpirovať sa osvedčenými receptami.
Môže jedlý hmyz spôsobiť alergie?
Hmyz obsahuje veľké množstvo chitínu, zložky, ktorá sa často nachádza v mäkkýšoch. Našich zákazníkov alergických na mäkkýše preto upozorňujeme na možnú alergickú reakciu na hmyz.
Ako sa jedlý hmyz zabíja?
Zabíjanie hmyzu sa vykonáva úplne humánnym spôsobom. Nielenže ide o veľmi jednoduchý druh živočícha, ale má aj uzavretú nervovú sústavu, takže necíti bolesť. Samotné usmrtenie sa vykonáva chladením, keď hmyz ako studenokrvný živočích prirodzene upadne do zimného spánku a následne sa zmrazí.
Je jedlý hmyz vegetariánsky/vegánsky?
Keďže ide o živočícha, nemožno o ňom úplne tvrdiť, že je produktom pre tieto kategórie, ale jeho nízke nároky na chov a prakticky nulový vplyv na životné prostredie robia z hmyzu skvelý spôsob získavania živín.
Prečo jedlý hmyz?
Hmyz sa v modernom svete čoraz častejšie používa na ľudskú spotrebu a bolo len otázkou času, kedy sa tento trend dostane aj k nám. Hoci je konzumácia hmyzu pre väčšinu Európanov stále tabu, nie je na to žiadny dôvod. V konzumácii hmyzu sa skrýva celá rada výhod, a to tak výživových, ekologických, ako aj chuťových:
VÝŽIVNÁ ALTERNATÍVA PLNÁ BIELKOVÍN
Hmyz je plnohodnotným zdrojom bielkovín - až 70 % - ako aj širokej škály mikroživín. Môže sa pochváliť napríklad všetkými 10 esenciálnymi aminokyselinami, vitamínmi (napr. skupiny B), prebiotikami a mnohými ďalšími látkami dôležitými pre správne fungovanie nášho tela. Týmto sa nemôže pochváliť len tak hociktorá potravina!
EFEKTÍVNEJŠIA VÝROBA
Na získanie rovnakého množstva bielkovín potrebuje hmyz len zlomok vody a krmiva v porovnaní s kravami, ošípanými a inými tradičnými hospodárskymi zvieratami. Navyše ich môžeme chovať prakticky v akomkoľvek prostredí.
ŠETRÍ ŽIVOTNÉ PROSTREDIE
Chov tradičných hospodárskych zvierat môže produkovať viac emisií ako všetky autá na svete. Naopak, chov hmyzu je oveľa ekologickejší a efektívnejší spôsob produkcie vysokokvalitných, výživných potravín plných bielkovín. Najmä v dnešnej dobe, keď sa každé zlepšenie životného prostredia počíta...
CHOV ŠETRIACI PRIESTOR
Je to celkom neuveriteľné, ale až 70 % všetkej poľnohospodárskej pôdy na svete zaberá chov hospodárskych zvierat. Pri hmyze sa to vzhľadom na jeho veľkosť a spôsob chovu nedá. Hmyz je jednoducho mnohonásobne ekonomickejšou alternatívou. Využívajme zvyšný priestor efektívnejšie!


Ekologicky nenáročný chov
Je to celkom neuveriteľné, ale až 70 % všetkých poľnohospodárskych plôch sveta zaberá chov hospodárskych zvierat. To sa s hmyzom, vďaka jeho veľkosti aj spôsobu chovu, stať nemôže.

Výroba a časté otázky
Časté otázky:
Je hmyz skutočne výživný?
Áno, hmyz je veľmi výživný. Mnoho druhov hmyzu je bohatých na kvalitné bielkoviny, vitamíny a minerálne látky. Niektoré druhy, napríklad cvrčky, môžu byť tiež významným zdrojom omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Vďaka tomu je hmyz vynikajúcim doplnkom k mnohým diétam.
Aký hmyz môžem jesť?
Existuje mnoho druhov hmyzu, ktoré možno bezpečne konzumovať. Medzi najznámejšie patria cvrčky, sarančatá alebo napríklad múčne červíky. Pri výbere je dôležité zabezpečiť, aby pochádzali z dôveryhodných zdrojov a boli chované špeciálne pre ľudskú konzumáciu.
Je hmyz vhodný pre vegetariánov alebo vegánov?
Či je hmyz vhodný pre vegetariánov či vegánov závisí od individuálnych etických a diétnych presvedčení danej osoby. Niektorí vegetariáni môžu konzumáciu hmyzu považovať za akceptovateľnú alternatívu, pretože ju vnímajú ako ekologickejšiu a humánnejšiu ako konzumáciu tradičného mäsa. Vegáni, ktorí sa vyhýbajú všetkým živočíšnym produktom, by pravdepodobne hmyz do svojej stravy nezahrnuli. Je dôležité rešpektovať individuálne rozhodnutia a zásady každého človeka.
Aký je najlepší spôsob, ako začať jesť hmyz?
Začínať s jedlým hmyzom je najlepšie pomocou spracovaných produktov, kde nie je hmyz okamžite rozpoznateľný. Proteínové tyčinky, chipsy alebo cvrčí prášok ponúkajú príjemnú chuť a poriadnu dávku mikroživín. Akonáhle sa ale chcete pustiť do niečoho odvážnejšieho, odporúčame ochutnať naše sušené červíky, cvrčky alebo kobylky s príchuťou.



