Prečo jedlý hmyz?
Hmyz sa v modernom svete začína využívať na ľudskú konzumáciu stále viac a bolo len otázkou času, kedy sa tento trend dostane aj k nám. Hoci je jedlo z hmyzu pre väčšinu Európanov ešte stále celkom tabu, nie je na to vôbec dôvod. V jedení hmyzu je totiž skrytý celý rad benefitov, a to ako výživových, tak aj ekologických či chuťových:
1) VÝŽIVNÁ ALTERNATÍVA PLNÁ BIELKOVÍN
Hmyz je plnohodnotným zdrojom bielkovín – obsahuje ich až 70 % – aj pestrej škály mikroživín. Pýši sa napríklad všetkými 10 esenciálnymi aminokyselinami, vitamínmi (napr. skupiny B), prebiotikami a množstvom ďalších látok kľúčových pre správne fungovanie nášho tela. Tým sa nemôže chváliť len taká nejaká potravina!
2) EFEKTÍVNEJŠIA PRODUKCIA
Aby sme získali rovnaké množstvo bielkovín, potrebujeme pre hmyz iba zlomok vody a krmiva v porovnaní s kravami, ošípanými a ďalšími tradičnými hospodárskymi zvieratami. Navyše ich môžeme chovať prakticky v akomkoľvek prostredí.
3) ŠETRÍ ŽIVOTNÉ PROSTREDIE
Chov tradičných hospodárskych zvierat zvládne vyprodukovať viac emisií, než všetky autá na svete. Oproti tomu, je chov hmyzu oveľa ekologickejší a efektívnejší spôsob, ako získať kvalitné a výživné jedlo plné bielkovín. Obzvlášť v dnešnej dobe, keď sa každé environmentálne zlepšenie počíta…
4) PRIESTOROVO NENÁROČNÝ CHOV
Je to celkom neuveriteľné, ale až 70 % všetkých poľnohospodárskych plôch sveta zaberá chov hospodárskych zvierat. To sa s hmyzom, vďaka jeho veľkosti i spôsobu chovu, stať nemôže. Hmyz je jednoducho mnohonásobne úspornejšou alternatívou. Využime zvyšný priestor nejako efektívnejšie!